Scandic Nidelven kutter utslipp og energikostnader

Hoteller er storforbrukere av oppvarmet vann. Med dusj i hvert av de 343 hotellrommene på Scandic Nidelven går det med over 7000 liter oppvarmet vann i løpet av et døgn. Nå skal Winns Energy sørge for at oppvarmingen av både innetemperatur og varmtvann i bygget blir mer klimavennlig - og samtidig betydelig billigere enn i dag.

Når gjestene kommer til hotellet, skal det være behagelig kjølig om sommeren og godt og varmt vinterstid. Og selvsagt alltid varmtvann i dusjen.

Det krever med andre orden del energi å drifte et så stort hotell. I snitt bruker hotellet 1 500 000 kWt i året på oppvarming og varmtvann.

Fremoverlente tekniske sjefer

Scandic Nidelven har blant annet brukt varmepumper til å holde kok i bygget.

Men disse er i dag både utdatert og avgiftsbelagt, fordi de går på kjemiske gasser.

Når anlegget nå var modent for utskiftning, var verken Scandic eller Incentra i tvil om at det skulle erstattes med et klimavennlig alternativ. Men investeringskostnadene på nytt energianlegg i et så komplekst bygg som Havnegata 1-3 er store.

Teknisk sjef i Scandic, Svein Arne Eggen, vurderte derfor en rekke ulike løsninger, før valget falt på Winns Energy.

Med abonnement på energi fra Winns ble det mulig å oppgradere til et moderne, utslippsfritt anlegg, uten investeringskostnader på varmepumpene. Og i tillegg frigi driftsressurser til andre oppgaver.

Men han var helt avhengig av å få med seg gårdeier på laget, som eier bygningen og er ansvarlig for større oppgraderinger.

– Winns kunne tilby et kinderegg. Nå kutter vi utslipp, vi får en fast,lav pris og sparer i tillegg tid på drift og vedlikehold. Derfor var det ikke så vanskelig å overbevise gårdeier, sier Eggen.

Treffer hotellbransjen godt

Teknisk sjef, Melanie Wang-Norderud, i Rica Eiendom så raskt det samme potensialet som Eggen.

– Når man treffer de riktige personene, med unik interesse for nytenkning og bærekraftige valg, falt det på plass hos oss alle tre, både hos Winns, Scandic og oss, sier Wang-Norderud.
– Vi er opptatt av bærekraft og jobber for å ta klimagrep i alle våre bygg. Og fremover er vi gjennom ny lovgivning også tvunget til det. Også bankene begynner å stille strengere klimakrav til oss som gårdeiere når de gir lån, fortsetter hun.

Scandic Nidelven skal installere fire varmepumper fra Winns Energy.

Kortreist energi

En av pumpene vil gå på CO₂, de tre andre på propan. Dette er rene, utslippsfrie og klimavennlige kuldemedier. Og Nidelven, som renner forbi rett utenfor, er energikilden. Med andre ord kortreist energi.

– Vi er svært glade for at Scandic Nidelven valgte vår løsning. Og vi ser at vår forretningsmodell treffer hotellbransjen godt. Dette er store bygg, som krever mye varme, og varmtvann spesielt. I tillegg har både gårdeier, som leier ut bygget, og hotellet selv interesse av rimelige og bærekraftige løsninger, sier administrerende direktør i Winns, Guro Solem.

Scandic Nidelven har innfridd verdens tøffeste miljøsertifisering for hoteller og jobber på en rekke områder for å redusere miljøavtrykketsitt.

– Vi har et strålende samarbeid med gårdeier, og er positive til initiativ som styrker dette arbeidet ytterligere, sier administrerende direktør ved Scandic Nidelven, Kjetil Vassdal.

For Incentra er satsningen på Nidelven et pilotprosjekt.

– Om dette blir vellykket er det naturlig å se på tilsvarende løsninger ved våre andre hoteller rundt om i landet, sier Wang-Norderud.

Forventet redusert CO₂-avtrykk ligger på rundt 34 500 kilo CO₂ per år i forhold til eksisterende løsning, når varmepumpene fra Winns Energy er på plass.

Det nye energianlegget blir ferdig installert våren 2023.

FORNØYD: – Hoteller får stor gevinst av å installere varmepumper på CO₂. Vi er svært glade for at Scandic Nidelven satser på oss, sier administrerende direktør Guro Solem.

Pressekontakt

Belinda R. Reitan

Belinda R. Reitan

Chief Communication Officer